Sankaritarina.fi:n yksi ensimmäisistä asiakkaista on Jeskaset LKV Oy, joka toimii tunnetummin brändillä Ostametsää.fi. Metsäkeskus kokosi metsäalan toimijoita yhteen syksyllä 2023 KoneAgria -tapahtumaan, johon osallistuin Jeskasten edustajana. Yhteisellä messuosastollamme oli myös eräs hattupäinen ennallistamisen asiantuntija, jonka kanssa tuli rupateltua kerran jos toisenkin viikonlopun aikana.

Herra hatussaan oli Jani Antila, joka toimii asiantuntijana metsätalouden vesiensuojelun ja soiden ennallistamisen parissa. Yrittäjyys oli tempaissut Janin mukaansa ja vaihdettiin paljon ajatuksia yrittäjyydestä, yrittäjien välisestä yhteistyöstä ja markkinoinnista. Opin myös pintaraapaisun ennallistamisesta. 

Kuvassa Jani Antila KoneAgria 2023 -tapahtumassa kertomassa kiinnostuneelle messukävijälle ennallistamisen asiantuntija- ja suunnittelutyöstä.

Kovin kauaa ei tarvinnut kuunnella Janin juttuja kun oli selvää, että hän todellakin tietää mistä puhuu. Oivaltavin hetki oli ymmärtää, että Suomessa on tehty paljon turhia ojituksia kitu- ja joutomailla. Näiden alueiden ennallistamisella ei ole negatiivista vaikutusta metsätaloudelle, mutta erittäin positiivinen vaikutus Suomen luonnolle.
Oman aiemmin perustetun yrityksensä lisäksi hän perusti keväällä 2024 ennallistamisen asiantuntijaverkoston Ennallistajat Group Oy:n. Verkoston ensisijaisena tavoitteena on edistää Suomen luonnon palauttamista lähemmäksi luonnontilaa. Tähän tarvitaan laadukasta ja sujuvaa yhteistyötä, jotta ennallistamisesta saadaan kustannustehokasta ja vaikuttavaa.

Mitä Ennallistajat.fi -verkosto tekee?

Ennallistajat.fi -verkoston toiminta keskittyy alkuvaiheessa soiden ennallistamiseen, sillä suoelinympäristöt ovat Suomessa yksi pahiten kärsineistä elinympäristöistä ojituksen vuoksi. Yksi sana joka Janin puheissa usein toistuu on vaikuttavuus. Perusteluna soiden ykköskohteeksi päätymiseen on juuri se. Soilla nimittäin on mittavia vaikutuksia valuma-alueen vesistöihin, aina Itämereen asti.

Itse ennallistamistyön lisäksi palveluihin kuuluu asiantuntijatyö, jolla on merkittävä rooli jokaisessa ennallistamiskohteessa. Etenkin rahoittajia kiinnostaa vaikuttavuusarviointi ja maanomistajat kaipaavat paljon olennaista tietoa päätöksenteon tueksi. 
Soiden lisäksi Ennallistajat Group Oy:n kautta onnistuu tällä hetkellä myös virtavesien ja lähteiden sekä turvetuotantoalueiden kokonaisvaltaiset ennallistamiset. Verkosto kasvaa koko ajan ja uusia palveluntarjoajia otetaan mukaan, mikäli olet kiinnostunut verkostoon liittymisestä, löydät yhteystiedot täältä.

Ennallistajat Group Oy:n perustajan Jani Antila kertoo, että “Toiminnan hallinnointiin olemme perustaneet osakeyhtiön, joka tavoittelee voittoa Suomen luonnolle ja työtä ennallistajille.”

Ennallistajat.fi -sivuston toteutus

Ennallistajat Group Oy:n perustajalla, Janilla, oli jo hyvät suunnitelmat ja visiot siitä miltä Ennallistajien visuaalisen ilmeen ja sivuston tulisi näyttää. Tekstit oli jo pitkälti valmiina ja valokuviakin löytyi omasta takaa. Sankaritarinoiden tehtäväksi jäi logon ja värimaailman kasaan laittaminen, sekä itse sivuston rakenteen suunnittelu ja tekninen toteutus. Hakukoneoptimointi oli yksi tärkeistä aiheista, josta myös opetettiin tärkeimmät pointit mitä tehdä kun itse lisää sivustolle uuden artikkelin. Oli ilo olla mukana päästämässä Ennallistajat.fi päivän valoon!

Asiakaspalaute: “Ilman Päiviä ei olisi tätä sivustoa syntynyt! Logosta lähtien yhdessä viilasimme ilmettä ja rakennetta kuntoon. Olen tyytyväinen, kiitos! 🥳 Yhteistyössä on voimaa. 💪”

Kuin itsestään monen yrityksen toiminta voi ajautua samoille aloille, vaikkei se olisikaan strateginen tavoite. Meille on käynyt tällainen iloinen ketjureaktio ja asiakkaiden suositusten perusteella olemme jo useamman metsäalan yrityksen kumppanina. Kiitos suosituksista ja luottamuksesta asiakkaillemme!

Olipa sitten metsäalalla tai ihan muulla, palvelemme sinua luottamuksella!

Sankarihommailija Päivi