Mikä on Lähiruokasafari?

Lähiruokasafari on yksi Pirkanmaan alueen merkittävimmistä ruokatapahtumista, joka nostaa esiin paikallisten tuottajien ja ravintoloiden tarjontaa. Pirkanmaan matkailu ry eli Visit Pirkanmaa on järjestänyt Lähiruokasafaria, vuoden herkullisinta tapahtumaa, jo yli kymmenen vuoden ajan! Tänä vuonna tapahtuma järjestetään lauantaina 9.9.2023 ja mukana on 25 kohdetta ympäri Pirkanmaata. Kaikkiin kohteisiin voit tutustua täällä, sivun alareunasta löydät kaikki kohteet kätevästi kartalta.

Lähiruokasafarin tavoitteet ja merkitys

Tapahtuman tavoitteena on tuoda esiin lähiruoan paikallisia helmiä sekä korostaa paikallisen alkutuotannon ja palveluiden merkitystä. Se ei kuitenkaan ole vain tilaisuus maistaa upeita ruokia, vaan myös väylä oppia lisää paikallisista, kestävistä ja eettisistä ruokavalinnoista. Lähiruokasafarilla pääset tutustumaan paikallisiin maatiloihin ja muihin elintarvikealan yrityksiin. Tapahtuman merkitys ulottuu yksittäisestä kuluttajasta koko pirkanmaalaiseen yhteisöön, ja sen avulla kuluttajien tietoisuus paikallisista tuottajista paranee.

Yksi mielenkiintoinen näkökulma Lähiruokasafarin merkityksellisyyteen on maatalouden ja alkutuotannon tuominen lähemmäs kaupungistunutta yhteiskuntaa. Useassa safarikohteessa pääset näkemään ja ehkä silittämäänkin erilaisia eläimiä. Tänä vuonna lauantaina 9.9.2023 siihen on mahdollisuus mm. seuraavissa kohteissa:

 • Metsäojan Highland, Juupajoella, avoinna 10 – 15.  Tilalla kasvatetaan ylämaan karjaa ja pihapiirissä juoksentelee kaksi ylämaan terrieriä ja maatiaiskissa.
 • Korpulan tila, Ylöjärven Kyrönlahdessa, avoinna 10 – 15.  Tilalla kasvatetaan emolehmiä ja lampaita, tilakierrokset tasatunnein.
 • Villa Alpaca, avoinna 12 – 18. Pääset tutustumaan laamoihin ja pupuihin.
 • Ravintola Helvetin Portti Ruovedellä, avoinna 12 – 18.  Tilalla pääset tutustumaan villisikoihin ja strutseihin.
 • AhlmanEdu, katso aukioloajat ahlmanedu.fi.  Ahlmanin lehmät ovat tamperelaisten ihailun kohteena usein.
 • Mantereen tila, Lempäälässä, avoinna 11 – 16.  Ylämaankarjaa
 • Tolvilan Kartanon lammastila Akaassa, avoinna 10 – 16. Laitumen laidalla nähtävissä lampaita ja pikkukaritsoita.
 • Ekojärven tila Sastamalassa, avoinna 11 – 17.  Kotieläinpiha avoinna ilman pääsymaksua, jossa aasit, miniponit, alpakat, minivuohet ja moni muu eläin odottaa rapsuttajia.

“Mukana on kaikkiaan 25 yritystä ympäri Pirkanmaata. Monipuolisia, virkeitä, mielenkiintoisia yrityksiä, jotka tarjoavat elämyksiä, ruokaa, ruokatuotteita ja monenlaisia palveluja. Kannattaa lähteä retkelle tutustumaan kohteisiin!” kertoo tapahtuman kantava voima, Pirkanmaan matkailu ry:n hallituksen jäsen Liisa Tyllilä.

Lähiruokasafarin tausta: Visit Pirkanmaa eli Pirkanmaan matkailu ry

Pirkanmaan Matkailu ry on tunnettu ja aktiivinen toimija Pirkanmaan matkailualan kehittämisessä, joka on toiminut jo vuodesta 1959 asti. Yhdistyksessä on noin 100  jäsentä, jotka ovat valtaosin matkailualalla toimivia yrityksiä Pirkanmaalta. Yhdistys on tarkoitettu kaikille Pirkanmaan matkailusta kiinnostuneille.

Yhdistyksen tavoitteita ovat Pirkanmaan alueen vetovoimaisuuden ja tunnettavuuden lisääminen, jäsenyritysten tukeminen ja verkostojen luominen sekä niiden hyödyntäminen paikallisessa matkailumarkkinoinnissa. Lähiruokasafari on yksi vuosittaisista toimenpiteistä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kumppanuuden alku: Sankaritarina.fi & Visit Pirkanmaa

Sankaritarina.fi on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin, sisällöntuotantoon sekä nettisivustojen rakentamiseen ja uudistamiseen. Kuten kaikkea muutakin, myös nettisivuja tulee uudistaa aika ajoin. Tarpeet muuttuvat, aika kulkee eteenpäin, tulee uusia ideoita ja myös tekniikka menee eteenpäin.

Visitpirkanmaa.fi -sivuston on alunperin toteuttanut JJ-Net Group Oy, jonka perustaja Jussi Jeskanen on myös toinen Sankaritarina.fi yrittäjistä. Pirkanmaan matkailu ry:n hallituksen puheenjohtaja Elina Kivi otti yhteyttä Jussiin nettisivujen muutostarpeista. “Jussi ja JJ-Netin koko porukka olivat hoitaneet nettisivuston rakentamisen rautaisen ammattimaisesti. Myös kaikkiin teknisiin pulmiin olemme aina saaneet ripeästi apua Jussin kautta. Kun päätimme uudistaa nettisivujamme vastaamaan tämän hetken tarpeita, oli selvää keneen luottaa tässä uudistuksessa.”

Jo ensi palaverista lähtien oli selvää, että uudistukseen tarvittaisiin teknisten parannusten lisäksi myös sisällöntuotantoa ja markkinoinnillista näkemystä. JJ-Netin osaaminen nojaa huipputason tekniseen toteutukseen, joten tiimiin tarvittiin vahvistusta Sankaritarinan sisältö- ja markkinointipuolelta. Mukava sattuma oli myös se, että lähiruoka ja paikallisuus on Sankaritarinan Päivi Koskiselle sydämen asioita. “Oma rakkauteni lähiruokaan syttyi jo reilu kymmenen vuotta sitten. Ensikosketuksen siihen sain innokkaana kuluttajana ja hetken kuluttua olinkin yhtenä vetäjänä Sastamalan Ruokapiirissä. Useamman vuoden vapaaehtoistyön jälkeen lähiruoka ja sen myyminen oli osa yritystoimintaani viiden vuoden ajan. Tämän historiani ansiosta Visitpirkanmaa.fi -sivuston kehittäminen ja Lähiruokasafarin markkinointi ovat erittäin mieluisia projekteja.”

Paikallisten yrittäjien ääni: Mikä tekee Lähiruokasafarista erityisen Pirkanmaalla?

Pirkanmaa on tunnettu monipuolisuudesta ja kasvusta, jotka tekevät alueesta otollisen paikan Lähiruokasafarille. Paikalliset yrittäjät näkevät tapahtuman mahdollisuutena nostaa alueen profiilia ja houkutella lisää turisteja. 

Kaffila Villa Vinon yrittäjä Kaisa Heino on innoissaan Lähiruokasafarista. “On mahtavaa, että tällaisia tapahtumia järjestetään ja tuodaan pieniä toimijoita esille. Osallistumme Lähiruokasafariin kohteena ensimmäistä kertaa. Meillä on safaripäivänä peruna -teema ja menu koostuu monenlaisista perunaherkuista. Joka tasatunti alkaa opastettu kierros perunamaalle ja jokainen perunan nostaja saa viedä noin 1kg perunoita kotiin veloituksetta. Perunamaalle tulijoiden kannattaa laittaa kumpparit jalkaan!”

Villa Vino on myös Pirkanmaan Matkailu ry:n jäsen. “Koen tärkeäksi olla mukana paikallisessa matkailualan yhdistyksessä, jonka avulla me pienet toimijat voimme yhdistää voimamme.”

Pirkanmaalaisia, ja myös muualta safarille tulevia Kaisa kehottaa: “Kannattaa kiertää kaikki kohteet, tai ainakin mahdollisimman monta. Jokaisesta safarikohteesta löytyy jotain spesiaalia.”

Uudistus: Mitä kaikkea tehtiin ja tehdään?

Olemassa oleva sivusto oli ulkoasultaan ja toiminnoiltaan soveltuva yhdistyksen tarpeisiin, joten oli kustannustehokkaampaa uudistaa vanhoja sivuja sen sijaan, että sivusto olisi rakennettu kokonaan uudestaan. Aiemmin Visitpirkanmaa.fi -sivuston sisältö oli suunnattu ensisijaisesti jäsenistölle. Yhdistyksen yksi päätavoite on tuoda esiin jäseniä ja parantaa heidän toimintaedellytyksiään. Siksi syntyi päätös, että sivuilla nostetaan jatkossa enemmän esiin upeita jäsenyrityksiä eli pirkanmaalaisia matkailutoimijoita. 

JJ-Net Group Oy:n osaavat koodarit hoitavat tekniset muutokset ja Sankaritarina.fi on mukana suunnittelemassa uudistusta, tuottaa sisältöjä ja toimii tulkkina Pirkanmaan matkailu ry:n viestinnällisten tarpeiden ja teknisten osaajien välillä.

Yksi toivotuin uudistus oli kartta, josta löytyy kaikki Pirkanmaan Matkailu ry:n jäsenyritykset. Sama karttatoiminto on käytettävissä myös Lähiruokasafarin kohteet -sivulla, jotta safarille lähtijöiden on helpompi suunnitella reitti safaripäivälle. Sivustolla aletaan jatkossa julkaisemaan artikkeleita, joissa kerrotaan matkailuvinkkejä Pirkanmaalla. Ensimmäisenä julkaistiin Lähiruokasafari -aiheinen artikkeli on jo julkaistu.

Tulevaisuuden näkymät: Mitä seuraavaksi?

Tulevaisuudessa yhteistyö JJ-Net Group Oy:n, Sankaritarina.fi:n ja Pirkanmaan matkailu ry:n välillä jatkuu. Kokemukset yhteistyöstä ovat olleet molemmin puolin erittäin hyviä ja sivuston uudistamista on suunniteltu eteenpäin. Tulevaisuuden suunnitelmissa on esimerkiksi järjestää Visit Pirkanmaan kohteet omiin kategorioihinsa, jotta matkailijoiden on helpompi löytää Pirkanmaan parhaat menovinkit. 

Vinkit onnistuneeseen Lähiruokasafari -kokemukseen

 • Tutustu kohteisiin ja katso kohteet kartalla täällä.
 • Aamulehden jutun Lähiruokasafarista löydät täältä.
 • Huomioi, että aukioloajat vaihtelevat eri safarikohteissa.
 • Pakkaa kylmälaukku ja ostoskassit mukaan.
 • Kokoa auto täyteen ystäviä, safari on yhdessä mukavampaa.
 • Lähde safarille lauantaina 9.9.2023 ja ole osa tätä sankaritarinaa!
 • Seuraa Lähiruokasafarin Facebook -tapahtumaa ja Visit Pirkanmaan Facebook -sivua

Tarvitsetko kokonaisvaltaista apua markkinoinnissa?

Tökkiikö sometuotanto, eikö blogitekstit irtoa, tarvitsetko apua nettisivujen päivittämisessä, ahdistaako tekniikka? Voit tutustua suosituimpiin palveluihimme täällä. Olethan yhteydessä – mietitään yhdessä parhaat keinot markkinointiisi!